Chcete se naučit malovat? Začněte!

25.12.2015 17:35

Dnes nepřináším žádný návod jen pár postřehů jak se učit malovat, inspirovaných vlastní i cizí zkušeností. Záměrně říkám učit, protože umění je cesta, neustálé hledání a experimentování a řada velkých malířů se do konce své malířské dráhy pokoušela svoji vizi ještě lépe zobrazit na plátně. A největším nepřítelem v cestě k zajímavému obrázku je často náš strach.

 

 

 

Také Vám rodiče nebo učitelé kdysi říkali, že jste na kreslení (zpívání, sport) kopyto, ať se raději věnujete zeměpisu? Životem omlácení dospělí si často neuvědomí, jak takové hodnocení může sebevědomí malého umělce poškodit.  Tak jste se raději naučili kolik měří Sněžka, protože to se nedá zpochybnit. 

 

A co Vám vlastně kreslení nebo malování přinese? Bylo by to na samostatný dlouhý článek, tak jen heslovitě. Tvorba je především úžasná relaxace. Pokud se budete řídit níže uvedenými pravidly, za deset minut kreslení si odpočinete a dobijete baterky lépe než za hodinu na gauči. Naučíte se dívat kolem sebe. Budete si všímat věci, které jste dříve míjeli. Uchvátí Vás i dokonalá barevná kombinace zrezivělých vrat. No schválně… Jakou barvu má obloha? Modrou? Ano, mimo jiné. Ale je taky růžová, oranžová, červená, fialková, šedá, nazelenalá, žlutá a zlatá. A to vše se časem naučíte vnímat.

 

Zjistíte jak míchat úžasné barvy ze tří základních. Pomůže Vám to v jiné tvorbě, naučíte se zachytit svoje myšlenky na papír ještě dřív než začnete tvořit. Můžete si svoje představy načrtnout i v okamžiku, kdy se do složitějšího projektu nemáte čas pustit nebo nemáte svůj materiál po ruce. 

 

V okamžiku, kdy máte inspiraci si zachytíte všechny nápady a můžete z nich čerpat v době, kdy múza odletěla jinam. Pocítíte uspokojení z vlastního pokroku a šikovnosti a třeba Vás zahřeje pochvala přátel, kterým věnujete vlastní obrázek.

 

Pokud dnes závidíte těm, kteří umí kreslit, tady je pár postřehů a otázek. A také jedno zásadní doporučení - kupte si skicák a tužky a začněte kreslit. Cokoliv co uvidíte nebo třeba jen abstraktní tvary. Že nemáte nadání? No ano, začínáte-li malovat ve třiceti nebo v šedesáti, prodejem svých obrazů se už třeba živit nezvládnete. K tomu jsou stejně, kromě výtvarného talentu, nezbytné i jiné vlastnosti - jako je obchodní duch, štěstí, kontakty. A počet prodaných obrazů navíc není měřítkem umělecké kvality. Vincent van Gogh, jeden z nejznámějších a dnes nejdražších světových malířů, za svého života prý prodal jeden jediný obraz.  Tolik tedy první pravidlo.

 

Druhé pravidlo: Pokud se učíte malovat, je třeba si vyjasnit, co od toho očekáváte. Pokud chcete jedno jediné  -  dokonale zobrazit skutečnost a namalovat přesně to, co vidíte, kupte si raději foťák. Ne nemyslím to ironicky, s foťákem se dá kreativně řádit a vytvořit mnoho zajímavých obrázků. A posléze zjistíte, že jedna “skutečnost” se dá zobrazit mnoha různými způsoby. Snaha o dokonalost v malování by Vás mohla zbytečně stresovat. Přesto se přimlouvám za to malování, malba není fotka. Má odrážet i kus Vašeho já.

Krása, co? Vincent van Gogh je jeden z nejdražších malířů světa. Ale přeci jenom, nezdá se Vám, že ta váza není úplně v pořádku? Mě ano. A na kráse obrazu to vůbec neubírá. Malování zkrátka není focení.

 

Pravidlo třetí: Kreslení je dovednost jako každá jiná. Pokud Vaše dosavadní kuchařská zkušenost zahrnovala pouze namazání chleba máslem, asi nečekáte, že dnes dokážete uvařit dokonalou svíčkovou a ještě k tomu upéct třípatrový dort. A co kreslení? Dokážete přesně namalovat portrét na první pokus? Stejně jako se můžete naučit vařit, naučíte se i malovat. Možná to nebude na Michelinskou hvězdu, ale naučíte. Můžete si vybrat nějaké téma, které budete kreslit nebo malovat třeba měsíc nebo půl roku. Třeba zvířata. Jednoduchou technikou, aby těch obrázků bylo hodně a každému obrázku věnujte přibližně stejnou dobu. Na každý obrázek si napište datum a na konci porovnejte první a poslední obrázek. Uvidíte.

 

Jak jsem se naučila malovat za zhruba tři roky já se můžete podívat v galerii.  Vzhledem k tomu, že za bezmála čtyřicet předchozích let jsem zvládla pouze sněhuláka, jsem se sebou náramně spokojená. A to je moje další pravidlo: Dělejte si kreslením radost. Jen Vy sami jste svým soudcem, tak na sebe buďte hodní. Šišaté kolečko není hrdelní zločin. To je sladké tajemství malování a konec konců i mnoha dalších činností a tedy ta nejdůležitější rada. Pokud na sebe budete moc přísní a budete vnímat každý nepovedený obrázek jako prohru, přestane Vás to brzy bavit, budete se svému skicáku vyhýbat a hledat si výmluvy proč nemůžete malovat. A jak se chcete zlepšit v něčem, co vás vůbec nebaví a dopředu čekáte prohru. Kreslení je hra, tak si hrajte.  

 

A nenechte se kritizovat ani od ostatních.  Umění a malování jsou dvě trochu odlišné věci ačkoliv to tak možná nevypadá. Prve jsem Vám trochu lhala. Kromě sněhuláka jsem uměla jako dítě nakreslit jednoho trpaslíka podle obrázku. A myslím, že poměrně věrně. Asi byste to také za umění neoznačili. Umění bych přirovnala ke křivolaké cestě, po které jde umělec celý život. Je to spíš o neustálém hledání vlastního pohledu, vyjádření vnitřního pocitu prostřednictvím barev a plátna. A je jedno jestli malujete abstraktní dílo nebo kreslíte portrét. Jenže právě vnitřní pocity a naše vnímání jsou velice individuální. Někteří lidé si to bohužel neuvědomují a svůj pocit vydávají za všeobecnou pravdu o kterou se rádi bez vyzvání dělí. Tak jim to přejte, ale nenechte se od nich znejistit. Věřte svým pocitům a tomu  co se líbí Vám. Vezměte si třeba jen barvy. Není to tak dlouho, kdy v odívání byla velice populární kombinace zelených a modrých barev. Za mého mládí se říkalo, že zelená a modrá pro blázna je dobrá… A to bychom měli páté pravidlo.

 

Pravidlo šesté: Nedejte na předsudky! Někteří lidé věří, že malíři mají zvláštní schopnosti. Třeba vidět se  zavřenýma očima vidět nějaký obraz, který prostě jen kopírují na plátno. Někteří možná, ale mohu Vás ujistit, že když já zavřu oči, vidím jenom tmu. Přesto jsem dokázala obraz Podzimní melancholie namalovat bez jakéhokoliv vzoru. Mozek je složité zařízení a u každého pracuje trochu jinak, tak se nenechte dopředu odradit svojí představou o dokonalém malíři.

 

No a nakonec ty méně podstatné rady jak a kde se naučit malovat nebo kreslit. Dnes existuje mnoho nejrůznějších kurzů. Poohlédněte se v okolí. Základní umělecké školy většinou pořádají kurzy pro děti i dospělé. Populární jsou dnes kurzy kreslení pravou mozkovou hemisférou. Jejich výhoda je krátké trvání (dva dny) a psychologická propracovanost. I když jsou porovnání kresby na začátku a konci kurzu, která pořadatelé prezentují na internetu tak trochu trik. Je to trik zaměřený proti našemu vnitřnímu rodiči, který nám našeptává, že stejně kreslit neumíme. V čem spočívá? Na první obrázek Vám dají deset minut, na druhý celý den. Přesto kurz můžu doporučit. Prakticky Vám předvede důležité věci, které najdete i v učebnicích, jen je má člověk trochu tendenci přecházet. Jako třeba tu, že je potřeba víc pozorovat  model, než na papír a svoji ruku. Kurzy nebo lekce mají tu výhodu, že tam potkáte podobně zaměřené lidi a od tvorby Vás po celou lekci neodvádí nevyžehlené prádlo ani neposekaná zahrada. Šikovný lektor Vás navíc povzbudí a upozorní na zjevné chyby, které člověk prostě po dvou hodinách zírání na plátno nevidí.  Na druhou stranu je to s kreslením jako s učením slovíček. Lepší deset minut každý den, než tři hodiny jednou za měsíc.

 

Také internet je plný postupů a návodů jak malovat či kreslit. A některé vůbec nejsou špatné. Je docela šikovné vidět, jak různí umělci při práci postupují. A to nemusíte ani rozumět jazyku. Stačí se dívat.

 

No a pak jsou tu ještě nejrůznější učebnice jak kreslit nebo malovat. I v nich najdete vše co potřebujete vědět - od napínání plátna po způsoby poměřování. Důležité je aby jste postupům rozuměli a aby Vám kresby nebo malby v učebnici byly sympatické. Rovněž technika, kterou budete tvořit by Vám měla vyhovovat. Komu stačí černobílá kresba, může začít s obyčejnou tužkou (třeba B, B2, B4, B8), gumou a papírem. Kdo má rád barvy, může vyzkoušet třeba akvarelové pastelky.  Ty se dají použít jako klasické pastelky nebo rozmýt štětcem tak, aby připomínaly akvarel. Ale to už chce kvalitnější papír.

 

Možná se Vám zdá, že skáču z jednoho na druhé. Chvíli mluvím o malování, chvíli o kreslení, jako by to bylo to samé. Samozřejmě, že to to samé není. Ale principy jsou shodné. Stejně to nejspíš platí i o tanci nebo zpěvu, ale to už je jiná kapitola.

 

O tom jak se naučit malovat by se jistě dalo psát ještě hodiny. Probírat techniky, materiály, pomůcky a náměty. Ale na to už jsou jiní, povolanější. To nejpodstatnější bylo řečeno. Začněte a buďte při tom na sebe hodní! Ať se Vám daří!!!!

 

Diskusní téma: Chcete se naučit malovat? Začněte!

Datum: 27.01.2021

Vložil: MSCNof

Titulek: Транспортно-логистическая компания "Азия-Трейдинг"

Поставляем любую продукцию из Китая по самым низким ценам. Сотрудничаем с китайскими производителями напрямую.

Datum: 09.05.2020

Vložil: labedroomRex

Titulek: Designer furniture 4 less Northeast la

[b][url=https://labedroom.com/]Bedroom furniture near me[/url][/b]
Come in outstanding store in Jefferson Park production for office and home use and cafe! presents over 12000 appointment furniture and goods for a country house and apartments or restaurant. Natural rattan , are used for the purposes of production our branded products , possesses strength and wear resistance, wonderful external data. All furniture processed special compounds, due to which their surface does not absorb water, stable to extremes ambient temperature air and exposure of the sun. Vya our furniture excellent retains its functions even in restaurant in open spaces . In the presented online catalog you offered photos furniture for dining room, hall, bedroom, children's room , as well as intended for organization of storage area - dressers and cabinets, cabinets and others . In our store in Fairfax you can buy everything for any your home not expensive . We invite client come to store , holding in Westwood what cares about its shopper.

Datum: 06.05.2020

Vložil: 3aplus63fuh

Titulek: Бетономешалки 220 в

[b][url=https://3aplus63.ru/product-category/talrepy-cepnye-s-rychagom/]талрепы цепные с рычагом[/url][/b]

Созданная нами предприятие Новочеркасск - сегодня это ведущий поставщик
промышленного оборудования.
Можно купить в Каменск-Уральскийнемало решений для такелажного и подъемного, промышленного и складского, а также весового и гидравлического промышленного оборудования, в том числе тали ручные рычажные,тали ручные червячные передвижные взрывобезопасные,домкраты гидравлические телескопические,канаты для лебедок mtm,балки концевые подвесные,тележки гидравлические с электропередвижением,тележки для балок подвесных концевых холостые,весы крановые электронные.
Мы являемся производителем непростых решений для индустриального парка оборудования.
Мы высококлассная организация по выпуску промышленного оснащения с более чем 6-летним навыком работы.
Интернет магазин грузоподъемного парка оборудования выходит за пределы интернет-реализации и товаров по дисконтной цене, наша фирма может оказать консультации и дополнительно предоставить специализированные услуги на заказ.
На вебсайте мы стремимся предоставить нашим клиентам "универсальный он-лайн магазин" в пользу всех ваших надобностей в промышленном и складском оборудование. Мы стремимся предоставить особо высококонкурентные стоимость товаров в индустрии, оптимизируя при этом превосходнейшее обслуживание покупателей.

Datum: 21.04.2020

Vložil: MatthewFax

Titulek: Обвязка свайного фундамента уголком цена

[b][url=https://novostroyka63.ru/]Ленточный фундамент цена[/url][/b]

Создание дома вашей мечты - это оригинальная возможность, спланировать и претворить в жизнь нечто воистину уникальное во всех отношениях. Возведение фундамента - это в целом первоначальная модель ремонта, в процессе которой домик строится. При расчете замена фундамента под старым деревянным домом цена предусматривается весьма много факторов. Средняясумма возведения домов фундамента составляет приблизительно от 10$ за кв.метр . Погреб сможет умножить итоговую стоимость каждого объекта недвижимости, предоставляя необходимое помещение ради организации хранения и порой рабочее пространство. Наша профессиональная команда по конструированию и возведенью фундамент под памятник на кладбище цена может помочь выстроить жилище, о котором вы всегда мечтали. От начала до конца наша специализированная компания в Череповец позаботимся о всех без исключения процессах, чтобы заказчику не довелось тревожиться о деталях. Специализированная международная компания в Киселевск несет юридическую ответственность за проект, а не вы, именно поэтому организация в Борисоглебск имеют интерес в том, затем чтобы довести до конца строительство коттеджа быстрее и эффективнее. Узнайте о сваи винтовые для фундамента цены в вытегре у спспециалистовециалистов корпорации.

Datum: 20.04.2020

Vložil: GeneralСontractorCigma

Titulek: Cheap ways to remodel a small bathroom

[b][url=https://grandeurhillsgroup.com/]kitchen remodeling manhattan[/url][/b]

Repair work residential premises turnkey - much better Solving problems through wizards.In order place an order for repair work dwellings in Diamond District, leave a request on site or by phone. To create hospitality interior decoration expertly as well as properly, it is vital to utilize effective and also extremely audio products that comply with all standards and technological criteria. However the primary distinction is not also in the components, but in how and just how correctly they are actually made use of. And also this is actually the work of the experts. Expert capabilities areactually an extremely essential situation. . Likewise in our firm, you can purchase personalized bathroom vanities, retail interior design on the most effective problems. With us, interior basements, in addition to Premium renovation Bay Terrace, will end up being straightforward, high quality and also quickly. Our representative will call you back, for clarification few details and assign Times of Day arrival to you professionals and designer.

Datum: 29.12.2016

Vložil: Smithf223

Titulek: John

I really like your writing style, excellent info, thank you for putting up bddggdgcdkakbdce

Vyhledávání

Kontakt