Jak uchovat akrylový lak?

02.08.2017 20:01

Malování není (proti jiným) příliš drahý koníček, ale někdy není špatné nějakou tu korunu ušetřit. Pokud se malování věnujete, časem nějaké ti tipy nasbíráte. Jeden z nich jsem objevila v nějaké knize, už ani nevím jaké. Je to použití běžného akrylového laku, pokud možno nežloutnoucího, z hobby marketu.

 

Takový lak se dá použít k přípravě povrchu. Pokud malujete ve vrstvách, můžete ho bez obav použít na přetření spodních vrstev. No a pokud se malovat teprve učíte, klidně ho můžete používat místo některých poměrně drahých médií.

 

Ovšem použití takového laku v akrylové malbě má jedno zásadní úskalí. Plechovky, ve kterých ho dostanete koupit jsou určeny spíše k tomu, abyste je otevřeli a na jeden dva zátahy natřeli plot.

 

Akrylová malba je proti tomu pomalejší a spotřeba výrazně menší. Jste tedy nuceni plechovku neustále zavírat a otvírat a tím deformovat víčko. Navrstvený lak způsobí, že se po několika kolech každý pokus dostat se do plechovky začne podobat otevírání nedobytné pokladny. Deformací víčka lak vysychá a zbytky, které opadávají z okrajů kvalitu ještě zhoršují.

 

Pokud podobný problém řešíte, nabízím řešení, které se mi poměrně dobře osvědčilo. Sežeňte si plastovou lahvičku (nebo lahvičky) od šampónu nebo tekutého mýdla - zkrátka nic mastného. Ale pozor musí být šroubovací, ale zároveň mít takové to odklápěcí víčko.

Lahvičku velice důkladně vypláchněte a nechte vyschnout. Lak dobře promíchejte a pomocí plastového trychtýře přelijte do lahvičky. Zašroubujte víčko a je to.

 

Takto uchovaný lak se mnou přežil už dvoje stěhování. Zatím jsem nezaznamenala žádné vysychání či  kažení a to je lahvička plná tak ze třetiny. Zbytky laku se z odklápěcího víčka dají velice snadno odstranit. Největší výhoda je ovšem v tom, že to jde prostě lehce. Nikdy jsem se do lahvičky nemusela hodinu dobývat. Odklopím, kápnu na paletu nebo do misky a pokračuji v malbě.

 

Teď hledám vhodnou lahvičku i pro originální malířská média dodávaná se šroubovacím uzávěrem. Buď je na to nějaký speciální trik nebo výrobce nezkusil svůj výrobek používat v reálu. Ať hrdlo otírám jak chci, vždycky mi víčko přischne a nejde otevřít.  Hodina strávená pokusy o jeho otevření mi pak docela kazí požitek z malby. A to je škoda.

 

 

Vyhledávání

Kontakt