Namalujte si vlastní kaleidoskop v programu Gimp

30.08.2015 11:34

 

Dnešní článek není ani o cestování, ani o malování a dokonce ani o fimu. Přesto se obou posledně jmenovaných dotýká. Jde o návod, jak s pomocí programu Gimp vytvořit kaleidoskop.  

Popis: C:\Users\pbe\Desktop\01.png

K čemu takový kaleidoskop slouží? To je na Vás. Já jsem tak vyrobila třeba balící papír na tento dáreček. Každopádně se jedná o originální autorské dílo, takže s ním tak můžete naložit. Můžete ho použít jako tapetu, ozdobit jím svůj web, vyrobit z něj originální vánoční přání. A milovníci fima na si s jeho pomocí můžou dokonale navrhnout svůj nový kaleidoskopický vzor.

 

Tady je postup, který jsem použila já. Je navržený pro kaleidoskop o šesti dílcích – můj oblíbený způsob stavby polymerových kaleidoskopů. Ale určitě to jde udělat i jinak a v jiných programech. Gimp má pro někoho možná trochu nešikovné ovládání, ale jinak má spoustu báječných funkcí. Je v češtině a navíc si ho můžete legálně stáhnout z internetu a to zcela zdarma. Pokud budete mít nějaké vylepšení, napište mi na bonaobrazy@gmail.com nebo do diskuze.

 

1. vytvořte NOVÝ OBRÁZEK o rozměru 460*400 pixelů. Tažením z levé strany přidejte svislé vodítko (A) doprostřed obrázku – přesně na značku 230 px. 
 
2. Potom použijeme nástroj CESTY, na obrázku je označený kroužkem.Ve volbě nástroje pak zaškrtněte položky NÁVRH a MNOHOÚHELNÍK. 
 
3. Klikáním do zeleně označených bodů vytvořte trojúhelník a klikněte na volbu VÝBĚR Z CESTY. Tím se nám trojúhelník vybere a hranice začne blikat (vypadá to jako pobíhající mravenci). Do trojúhelníku můžeme nyní začít malovat. Třeba takto. Výplň tvoří malování přechodem barev a pak volné kreslení štětcem.
 4. Vytvoříme NOVÝ OBRÁZEK o velikosti (minimálně) dvojnásobku původní delší hrany tedy 920 *920. Do něj zkopírujeme náš trojúhelník (Ctrl+C a Ctrl+V). Nejprve ale přidáme svislé a vodorovné vodítko na značku 460 px (označují je zelené hvězdičky). Vodítka se nám kříží přesně ve středu obrázku – středu otáčení.
 
5. Pomocí tlačítka PŘESUNOUT VRSTVU  (M- tlačítko je označené červeným kroužkem) přesuneme trojúhelníček tak, aby jeho vrchol ležel přesně na středu otáčení. 
 
6. Tlačítkem Ctrl+V vložíme daší dílek a pomocí tlačítka OTÁČENÍ (žlutý kroužek) otočíme o 60°. Zvolíme funkci PŘESUNOUT VRSTVU (klávesa M) a myší dílek opět  posuneme  ke středu otáčení. Další dílek vložíme a otočíme o 120°. Přesuneme. Další dílek otočíme o 180°. Poslední dva dílky budeme otáčet do záporných hodnot. Tedy -60° a -120°.
 
 
HOTOVO! Na obrázku je kaleidoskop zmenšený na polovinu, čtvrtinu a osminu původní velikosti. Vidíte, jak rozdílné rozměry působí různě. Původní, nepříliš vypracovaný obrázek se zmenšením úplně změnil
Výsledný kaleidoskop jsem opět vybrala s pomocí nástroje cesty a pak jednotlivé dlažice skládala vedle sebe, podobně jako při tvorbě polymerového vzoru.
 
A tady je další příklad použití. 
 
Poslední ukázka je vytvořená ze skutečného trojúhelníčku fima. Pokud stavíte kaleidoskop podle fantazie, můžete si ověřit jak bude v reálu asi tak vypadat a jaký bude mít na vzor vliv zmenšení.
 
 
Pozn.: Ke kaleidoskopu se dá dopracovat i jiným způsobem. Stačí vložit tři dílky a pak pokračovat pomocí kopírování a otáčení vrstev, ale to by byl delší návod. Dokonalejšího vzhledu dosáhnete rozpůlením původního trojúhelníčku a jeho zrcadlením. Ale to až někdy jindy. Třeba na fotkách květin. 
 
Program Gimp můžete stáhnout například z této adresy www.slunecnice.cz/sw/gimp-windows/ Můžete v něm upravovat fotografie i vytvářet jednoduchou grafiku, ale počítejte s tím, že ovládání je místy trochu náročnější. 
 
PS: Děkuji za Vaši návštěvu na těchto stránkách! Pokud se Vám moje články líbí, sdílejte je prosím na sociálních sítích. Jen tak poznám, že je o ně zájem a má význam je psát. Pokud máte k článku nějaké poznámky nebo dotazy napište mi na bonaobrazy@gmail.com nebo do rubriky Diskuze, kterou naleznete na horní liště nad článkem. Díky Vaše Bona

 

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt