Mýty o pomůckách na práci s polymery (fimem) - opravdu potřebujete mít strojek na nudle?

28.02.2015 20:38
Možná jste někde zahlédli ty úžasně barevné kostičky polymerových hmot prodávané pod nejrůznějšími názvy – Fimo, Proto, Pardo, Cernit, …. Nebo jste narazili na úžasné šperky, které se z hmoty dají vytvořit a rádi byste to také vyzkoušeli… Třeba jste si už prohlédli na internetu nebo v nějaké knize pár návodů a váháte, zda investovat do strojku, bez kterého se údajně při polymerovém tvoření neobejdete.

Obvykle při psaní článků trochu okolkuji a beru to zeširoka. Dnes udělám výjimku a začnu rázně – k první kostičce nemá cenu strojek na nudle ani extrudér kupovat. Proč? Polymery jsou úžasný materiál, ale také obrovský byznys, což znamená, že je tady obrovská konkurence. Pokud máte pocit, že si koupíte strojek, fimo a začnete tvořit a bohatě na tom vydělávat, je to dost nepravděpodobné. Polymerový šperk nebo třeba přívěsek na klíče je jistě úžasný dárek.  Jenže kolik máte přátel, kterým můžete dávat pořád dokola polymerové šperky?  Jen trochu slušnější strojky stojí kolem tisíce korun, a když si to rozpočítáte do ceny šperku, musíte jich udělat docela dost na to, aby to bylo finančně zajímavé. Druhou stránkou toho byznysu a obrovské variability polymerů je neuvěřitelné množství technik a k nim potřebných doplňků a udělátek, které Vám usnadní práci s polymery, ale jsou také poměrně finančně náročná.

Tím Vás nechci od tvoření z polymerů, ani od nakupování pomůcek odradit. Je to úžasný, tvořivý a velice zábavný koníček. Ale když se budete chtít naučit řídit, taky asi nejdřív nezačnete nákupem Mercedesu, no ne? Aspoň většina lidí tedy začíná řidičákem… A to autíčko nebo strojek na fimo si koupí až v okamžiku, kdy zjistí, že bez něj nemůže žít. Pokud si chcete práci jen vyzkoušet, doporučuji se rozhlédnout po bytě a využít to, co je po ruce nebo nakoupit levné alternativy. Práce s nimi je sice o něco těžší a pomalejší, ale výsledky mohou být dost podobné jako při použití drahých pomůcek.

Tak tedy co vlastně k práci s polymery potřebujete? Záleží na technice – například k modelování jednoduchých figurek stačí jen ruce (nejlépe šikovné), podložka a něco k řezání a krájení hmoty. A na závěr samozřejmě trouba k vytvrzení výrobků, popřípadě něco na broušení, leštění a lakování.

Podložka

Podložka je absolutně nezbytná.  Polymery mohou naleptávat některé laky, takže by Vám mohly v krajním případě zničit nábytek. Jako podložka se obvykle doporučuje keramická dlaždice nebo obkladačka. Má tu výhodu, že se na ni výrobek dá rovnou péct. Spodní strana bývá dost hrubá, pokud máte lakovaný nábytek, je lepší ji podložit nebo nejlépe stůl něčím zakrýt proti zatoulaným zbytkům hmoty. Použít se dá také zabroušené sklo  – pozor na rozbití, je křehké.  Alternativně se dá použít propisovací průhledná fólie (ta, co se na ní děti učí psát). Fólie se sice časem zničí, ale na to vyzkoušení je docela dobrá. Seženete ji v papírnictví. A ještě pečící papír. Ale to opravdu jen v nejkrajnější nouzi, protože klouže a hrozí, že při řezání pořežete stůl pod ním. Na fólii se samozřejmě péct nedá, používá se plech vystlaný pečícím papírem. Prkénkům a pomůckám z kuchyně se z hygienických vyhněte.

Řezání a krájení hmoty

Na řezání hmoty existují speciální řezáky. Jsou to tenké plátky ostrého plechu, mohou být i pružné nebo vlnkovaté. Pevný řezák můžete nahradit náplní do odlamovacího nože (běžně k dostání v papírnictví). U některých technik (např. millefiory canes) je potřeba řezat velmi tenké plátky. Tady můžete vyzkoušet žiletku. To je jen pro odvážné dospělé, pro děti je to nebezpečné. Některé žiletky do škrabky na digestoř jsou z jedné strany chráněné, pokud takovou nemáte, doporučuji jednu stranu důkladně oblepit leukoplastí.

Pružný nůž je těžší nahradit.  Pokud máte doma něco nepříliš důležitého zataveného ve fólii, vyzkoušejte to její hranou. Nebo využijte hranu propisovací fólie. Celý váleček asi neproříznete, ale tvar plátku upravíte.

Akrylový váleček a strojek na polymerovou hmotu (nudlovač)

K některým technikám potřebujete obojí. Strojkem rychleji uděláte hrubou práci, válečkem pak výsledek jemně zaválíte, aby se Vám výsledný vzor nezdeformoval ve strojku.

Místo válečku můžete použít rovnou lahev očištěnou od nálepek. Mně se osvědčila láhev od medoviny. Je menší a až na hrdlo úplně rovná. Použít se dá i obal od tužící pěny. Pokud se lepí, jemně ji přejeďte rukou namočenou v Solamylu (dětském pudru) nebo navlhčete vodou.

Když se to tak vezme, je strojek jen takový váleček. Tím samozřejmě nechci strojky hanět. Je to skvělé zařízení, které Vám ohromně zrychlí práci při propracování hmoty a míchání barev a hlavně dovede udělat stejnoměrně tenký plátek hmoty. Pokud se polymerům chcete věnovat, určitě se vyplatí. Na druhé straně většinu projektů dokážete i s tou skleněnou lahví. Nejtěžší je při ručním válení dosáhnout stejné síly plátu, ale řešení tu je. Po obou stranách budoucího plátku dáme dva stejně vysoké předměty, po kterých válíme lahví. Díky tomu, že se váleček nedostane až k podložce, vyrobí krásný stejnoměrný plát tlustý podle výšky těch předmětů. Pokud válíme menší plát, můžou být těmi předměty hrací karty. Jinak podle toho, co najdete. Například dvě stejná pravítka nebo široké pruhy čtvrtky naskládané na sebe. Karty a čtvrtka mají tu výhodu, že můžete tloušťku plátu regulovat přidáváním a odebíráním karet nebo proužků čtvrtky. Dá se tak i blendovat  a vyrábět válečky millefiori. Jen to chce víc času. Jen nezapomeňte složenou hmotu a válet od skladu k okrajům, abyste si do ní nezapracovali vzduch. Tato varianta má tu výhodu, že po skončení práce vše jednoduše očistíte, což je u strojků problém.

Extrudér

Na vyzkoušení práce s polymerem není nezbytný, sama ho nemám a tvořím toho docela dost. Extrudér se hodí jednak na tvoření specifických vzorů. Pokud se podíváte např. na oblíbený extrudérový vzor Klimt, jsou to v podstatě jen válečky obalené hmotou. Ale samozřejmě by to bylo mnohem pracnější. Druhou funkcí extrudéru je přesné tvarování hmoty. S použitím nástavce můžete vytlačovat například tenoučké hádky k lemování nebo základ náramku. Kratšího hádka ještě vyválíte v ruce, pravidelný základ náramku asi nezvládnete. Na druhé straně většina začátečníků začíná nějakou plackou, přívěskem nebo náušnicemi. A náramek si můžete také vyzkoušet jiný, než s půlkruhovým průřezem.

Trouba

Je nezbytná k závěrečnému vytvrzení většiny polymerových hmot. Není k ní moc co dodat. Někteří autoři doporučují stolní troubu a také teploměr. Pro začátečníky opět zbytečnost. Důležité je, aby trouba měla funkční termostat a teplota v ní nekolísala. To splňují elektrické trouby. Každá hmota vyžaduje jinou teplotu, tak se řiďte návodem. Před prvním pečením je vhodné v troubě zkusit upéct malý plátek hmoty, nejlépe světlé. Hmota by neměla být cítit, neměla by změnit barvu (s výjimkou průsvitných hmot) a při lehkém ohýbání by měla pružit. Hmoty by měly být zdravotně nezávadné, ale důkladným vyvětráním popř. vytřením trouby nic nezkazíte.

Další užitečné a nepříliš drahé pomůcky pro práci s polymery:

Vlhčené dětské ubrousky jsou na práci s polymery velice šikovné. Dají se do nich dobře otírat ruce i pomůcky. Otřený povrch rychle zasychá a špinavé ubrousky můžete vyhodit. Nepouští také tolik vláken, jako některé prachovky.

Rukavice – tenké rukavice, které používají zdravotníci. Dostanete je v lékárně, zdravotnických potřebách nebo dobře zásobené drogérii. Vyplatí se je používat na dokončovací práce se syrovou hmotou. Při práci zabrání nechtěným otiskům prstů, které kazí profesionální vzhled sebekrásnějšího šperku.

Fólie na potraviny nebo uzavíratelné zipové sáčky

Hmotu je po práci potřeba důkladně zabalit, jinak vyschne a začne se drolit. Hodí se k tomu jak fólie, tak uzavíratelné sáčky. Pro jistotu zabalenou hmotu ještě uschovávám v plastových dózách na potraviny.

Příště o texturách, formách a spol. J

Pokud se Vám moje články líbí, nebo jsou pro Vás užitečné, sdílejte je, prosím, na sociálních sítích. Jen tak poznám, o které články máte zájem, o čem mám psát.

Pokud máte k článku nějakou poznámku, námět nebo dotaz. Napište mi v rubrice „Vaše vzkazy“ nebo na e-mail bonaobrazy@gmail.com. Pokusím se odpovědět v nejbližší době. Díky

Vyhledávání

Kontakt