Návod na jednoduché jarní kytičky

09.03.2014 18:40

Jarní kytičky jsou na opravdu jednoduché a hravě je zvládne i šikovné dítě. K jejich výrobě stačí drobné barevné korálky – rokajil. Můžeme použít i méně kvalitní. Lehce nepravidelný tvar korálků podtrhne hravost kvítku. Dále potřebujeme cca 1 m až 1,2 metru drátku. Já jsem použila měděný drát o síle 0,5 mm. S mědí se pěkně pracuje a vydrží i venku. Ale hodí se vlastně jakýkoliv ohebný a dostatečně pevný drátek. Třeba včelařský. Drát se nikde neprotahuje korálkem dvakrát, takže může být klidně o malinko silnější.

Postup:

Na drát navlékneme 20 rokajlů a stočíme do kroužku poblíž jednoho konce drátu a dráty překřížíme přes sebe, jako kdybychom se chystaly uvázat tkaničky. Kratší konec drátu by měl být dlouhý asi deset až patnáct centimetrů.

 

 

 

                                                                                                                   

Na delší drát navlékneme asi 32 rokajlů. Jejich počet závisí na tom, jak velký chceme mít okvětní lístek a také na velikosti korálků. Drát s korálky ohneme směrem ke kroužku a jednou omotáme za čtvrtým rokajlem.

 

 

 

 

 

 

 

Stejně uděláme další čtyři lístečky. Počet rokajlů na okvětních lístcích nemusí být stejný. Pokud lístky nejsou úplně identické, květina vypadá veseleji. 

Poslední lístek ukončíme omotáním delšího konce drátu v místě, kde jsme začínali. Oba konce drátu přiložíme na sebe a kroucením vytvoříme stonek.

A nezapomeneme upravit tvar lístků. Pak už záleží na nás, co s kvítkem zamýšlíme. Konec drátku můžeme stočit do očka spoji s dalšími květinami do květinového řetězu, ozdobit jím jarní věnec nebo třeba namotat na špejli a použít jako zápich do květináče.

 

Vzor je jednoduchý a velice variabilní. Kvítek můžeme obměňovat navlečením menšího či většího počtu korálků. Také střed může být větší nebo menší. Různit se může i počet okvětních lístků, barva i tvar. Okvětní lístek můžeme natáhnout do špičky nebo vytvarovat do šířky. Okvětní lístky můžeme vyplnit stejným postupem, jen s použitím menšího množství rokajlů.

 

 

 

Povedla se Vám kytička podle mého návodu?  Pošlete mi fotku na bonaobrazy@gmail poslat fotku a já ji tady vystavím. Hezké jaro!

Vyhledávání

Kontakt