Návod na výrobu háčků z drátu

23.06.2015 06:34

Háčky jsou praktickým řešením, když doma potřebujete něco zavěsit. Od šperků po barvy, lehčí nářadí nebo ozdoby na stromeček. Je docela praktické vědět, jak si je vyrobit doma. Ve větším množství a potřebné velikosti.

 

Na výrobu budete potřebovat:

 
-Žíhaný železný drát o tloušťce cca 1 mm. Dostanete ho v železářství. Použít se dá samozřejmě jakýkoliv drát, třeba lakovaný měděný, který je měkčí, ale nereziví.Ten dostanete mimo jiné u prodejců korálků. (Na těžší věci samozřejmě potřebujete pevnější a silnější drát, ale s tím se obtížněji pracuje.)
 
-Dvě tyčky na které budete drát navíjet, průměr tyček určuje velikost oček háčku. Na fotkách vidíte tyčky o průměru 1,2 cm a 0,5 cm. Ta vroubkovaná se také dostane v železářství a ta silnější je ze starých dřevěných žaluzií. Vyzkoušet můžete také navíjení na tužky, fixy apod.
 
-Štípací kleště, dlouhé kombinačky (nebo kleště s kulatým hrotem).
 
-Kladivo a kovadlinku – nejsou nezbytné, ale pomohou vyrovnat a zpevnit drát.
 
-Kus látky (stačí obyčejný hadr nebo prachovka).

 

Nejprve vyrovnejte drát tak, že ho pevně uchopíte do hadru a druhou rukou ho vytahujete.  Protahování drátu po celé délce zopakujte několikrát. Drát se tím srovná a začne zpružní. Pozor na oči! Pak drát vsuňte mezi tyčky, aby Vám drát nevyklouzl, nechte si začátek trochu delší. Pak drát střídavě omotávejte kolem jedné a druhé tyčky tak, aby v průřezu mezi tyčkami vznikala přibližná osmička. 
 
Když máte dostatek otoček na plánovaný počet háčků, vezměte štípačky a drát na jedné tyčce přeštípejte poblíž mezery (číslo jedna podle nákresu). Pak tyčky otočte a to samé udělejte na druhé tyčce (na nákresu je to číslo 2). 
Opatrně stáhněte z tyček a háčky jsou na světě. Na obou koncích háčků udělejte s pomocí kombinaček nebo kleští s kulatými hroty očko. Minimálně na tom konci, na který budete zavěšovat věci. Hrot drátu je ostrý a hrozilo by Vám poranění. Také můžete najít dřevěný korálek s dírkou odpovídající průměru drátu a na konec háčku ho vlepit lepidlem.
 
Ať se Vám podaří!!
 
 
PS: Díky za Vaši návštěvu na těchto stránkách! Pokud se Vám moje články líbí, sdílejte je prosím na sociálních sítích. Jen tak poznám, že jsou moje články někomu užitečné a má význam je psát. Samozřejmě mi můžete psát v rubrice "Vaše vzkazy" nebo na mail bonaobrazy@gmail.com. Pokusím se odpovědět všem, případně Vaše připomínky zapracovat do článků Vaše Bona
 
 
 

 

Vyhledávání

Kontakt