Podzimní výlet na Broumovsko

08.10.2016 20:48

Zvu vás do krásného a trochu zapomenutého koutu naší země. Je to oblast lesů,  potůčků, kamenů, mechu a zejména líbivých skalních útvarů. Městys Machov leží téměř na česko-polském pomezí a je to dobrý výchozí bod k turistickému výletu do Polických i Broumovských stěn a také do polských skalních měst (Bludné skály a Hejšovina). Samotný městys vás asi příliš neoslní,  Svoji pozvánku začnu tím, co vám neukážu. V oblasti se nacházejí unikátní skalní hřiby, které vznikly nestejnoměrným zvětráváním pískovce. K nim vás dovedu někdy příště. 

Před náměstím je velké parkoviště, kde můžete pohodlně a zdarma zaparkovat (tedy minimálně koncem září to tak bylo).  K náměstí a rozcestí turistických tras je to po nezpevněné pěšině jen pár kroků. Odtud vyrážíme červené turistické značce směr Řeřišný.  Je to méně zajímavá část trasy, která zpočátku vede po silnici. Přesto se tu najdou i zajímavá místa, jako například tato zajímavě rozpraskaná skála.
Od Řeřišného cesta pokračuje příjemným lesem až k Zabitému. Tam odbočíme na žlutou turistickou stezku a začneme stoupat do kopce. Les je tu doslova posetý kameny od docela malých po obrovské bloky porostlé mechem. 

Z počátku je stoupání prudké, ale námahu vám bohatě vynahradí pohled na bizarní skalní útvary, které jsou roztroušené podél cesty. 

Skály tu mají opravdu různorodý povrch, který pro šperkaře představuje inspiraci i výzvu. U Sovího hrádku se kameny mění v skály, ale to nejzajímavější nás ještě čeká. Skalní bludiště Signál se svojí velikostí nedá srovnávat se zmíněnými Bludnými skalami nebo známějšími českými bludišti. Přesto je to kouzelné místo. 

Různé druhy mechů najdete po celé trase, ale tady jsou zřejmě díky vyšší vlhkosti téměř celé mechové krajiny. 

Z labyrintu vede kratičká odbočka na Junáckou vyhlídku, odkud je krásný výhled na Božanovský špičák. Na vyhlídku se dobře oblečte, poměrně tam fouká. Poznámka o dobrém a teplém oblečení ostatně platí pro každou návštěvu Broumovského výběžku. Obvykle tam je o něco chladněji než hlásí předpověď počasí.

Bludiště definitivně opustíme skalní štěrbinou.

Po žluté pokračujeme na rozcestí turistických tras Pánův kříž, kde si můžeme vybrat z několika variant. My volíme návrat po červené, směrem k Machovskému kříži. 

Místy prochází staré poutní cesty, které jen podtrhují romantiku a duchovní rozměr místa. 

Od kříže pokračujeme po červené směrem k nám známému rozcestí U Zabitého. Cestou vás doprovodí voda, potůčky tu místy dokonce běží po obou stranách cesty.  Od Zabitého můžete zvolit stejnou cestu jako na začátku. Nebo to vzít trochu delší trasou po žluté. 

Přeji příjemnou procházku. 

 
Kdo se bude dobře dívat, objeví cestou spoustu krásných detailů. 
 
 
 

Vyhledávání

Kontakt