Zentangle a doodling

22.07.2015 09:47
Zentangle je registrovaná značka zakladatelů metody Marie Thomas a Ricka Roberts. Jak jsem už na těchto stránkách psala, považuji tohle umění především za skvělou obchodní strategii. Nicméně jako takové má Zentangle určitá pravidla. Například se používají přesné a předem dané rozměry papírů, kreslící potřeby a ve své původní podobě i sady vzorů, které se jen při tvorbě vzájemně kombinují a obměňují. I přes tato omezení se dá vytvořit neuvěřitelné množství rozmanitých a krásných, především abstraktních kreseb. 
 
Stránky zakladatelů můžete navštívit na adrese www.zentangle.com/, ale většině z nás nejspíš moc nedají. 
 
Snad právě pro uvedená omezení se ve světě souběžně používá výraz doodling, což je něco na způsob čmárání nebo črtání. Původně takové to bezmyšlenkovité, které děláte na desky školních sešitů, do poznámkových bloků při poradách nebo telefonování. To co vám chci dnes ukázat však není bezmyšlenkovité ani náhodou. Jsou to díla promyšlená, povedená a Zentangle minimálně dost podobná. Jejich tvorba však nemá žádná dopředu daná pravidla. A jediné pravidlo zní - vše je dovoleno. Podle mě si proto mnohem víc zaslouží nálepku umění, ale to už je věc názoru a uměleckých teorií. 
 
Nám bude asi jedno, jak se to správně jmenuje, ale jak na to.  Pojďme se raději podívat na nějaké obrázky a výsledky.
 
Obrázek v původním Zentangle duchu tvoří jednoduché vzory uspořádané do celkem pravidelných obrazců.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/ilienne/19526546160/in/pool-zentangle/
 
 
Ještě jeden, tentokrát včetně postupu tvorby hlavního motivu. Celek je tvořen několika kytičkami a vyplní se libovolným tmavým vzorem. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Další obrázek s postupem kreslení. Tužkou udělaná mřížka a na ní se kreslí jednoduchá kolečka, která se posléze propojí jednoduchými čarami. Červeně jsou znázorněny právě kreslené části. 
Spodní část obrázku ukazuje vzor vystínovaný tužkou, popřípadě vybarvený pastelkami. Jednoduchý vzor a působivé obměny. Na uvedené adrese doporučuji proklikat i šipky doleva a doprava. Podobných obrázků je tam celá řada.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nádherná ukázka! Kresba se z části vyplní vzory. Ale to už je trochu kreslířská "vyšší škola".
 
 
A ještě jeden postup tvorby vzoru. Jak vidíte, krásný obrázek se dá nakreslit i obyčejou propisko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pokud se učíte kreslit nebo si moc nevěříte, dovolím si dodat jen pár drobných postřehů. Nebuďte na sebe moc přísní. Pokud se Vám zdá, že Vaše kolečka jsou šišatá a vůbec celé kresby nejsou tak krásné jako ty na obrázcích, vězte, že je to taky věc tréninku. Že po opakovaných vzorech začnou oči těkat a v tom "chaosu", který zentangle nebo doodle motivy tvoří se oči (a mozek :-) diváka ztratí a vyhodnotí celý obrázek úplně jinak, než když zíráte ze dvaceti centimetrů na jediné kolečko. 
 
Tím chci říct, že je nutný odstup. Jen málo pozorovatelů se bude dívat z takové blízkosti z jaké to Vy kreslíte. Tak občas nechte kresbu na stole a podívejte se na ni z dálky. Pokud Vás neuspokojují barvy na Vašich obrázcích, uvědomte si, že někteří tvůrci používají mnohem dražší vybavení a papíry než vy. To by se mělo někde projevit. No a naposledy, že každá fotka na internetu nemusí nutně znamenat krásné barvy původního obrázku, ale jen šikovnou práci se softwarem na úpravu fotek, kde se dají barvy všelijak vylepšovat (nebo taky kazit, ale to už je věc druhá). Bavte se!
 
PS: Děkuji za Vaši návštěvu na těchto stránkách! Pokud se Vám moje články líbí, sdílejte je prosím na sociálních sítích. Jen tak poznám, že je o ně zájem a má význam je psát. Pokud máte k článku nějaké poznámky nebo dotazy napište mi na bonaobrazy@gmail.com nebo do rubriky Diskuze, kterou naleznete na horní liště nad článkem. Díky Vaše Bona
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vyhledávání

Kontakt